TÉMA

Kira Jarmyšová

Julija Navalná převezme roli svého manžela v ruské opozici, míní zahraniční média

Julija Navalná po smrti svého manžela vystoupila z pozadí událostí a v internetovém projevu vyzvala Rusy k činům. Se svým mužem dlouhodobě sdílela odpor k režimu Vladimira Putina a podílela se na chodu Fondu boje proti korupci. Její charakter se naplno projevil, když Navalnyj čelil otravě nervově paralytickou látkou novičok v roce 2020. Tehdy dokázala vyburcovat zájem mezinárodní veřejnosti a dostat ho na léčení do Německa. Její postavení v ruské opozici však přináší řadu otázek.
20. 2. 2024|

Putin zabil mého muže, protože ho nedokázal zlomit, prohlásila Julija Navalná

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, obvinila z manželovy smrti ruského vůdce Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin podle ní Navalného zabil, protože „ho nedokázal zlomit“, a přislíbila, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit. Matce Navalného ruští představitelé údajně odepřeli přístup do márnice, kde je údajně uložené jeho tělo.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:20|

Ruské úřady mě obviní z terorismu, sdělil vězněný Navalnyj. Za mřížemi může strávit desítky let

Opoziční ruský politik Alexej Navalnyj oznámil, že ho úřady plánují nově stíhat za terorismus. V případě odsouzení mu hrozí dalších třicet let vězení. Navalnyj je dlouholetým kritikem režimu Vladimira Putina. Kreml jeho lidskoprávní organizaci označil za extrémistickou a poté ji zakázal. V únoru 2021 soud Navalného poslal do vězení za porušení podmínky kvůli údajné korupci.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:31|

Ruský soud zakázal mluvčí Navalného účastnit se masových akcí. Odůvodnil to porušením hygienických pravidel

Ruský soud odsoudil mluvčí opozičního politika Alexeje Navalného Kiru Jarmyšovou k osmnácti měsícům omezení svobody, porušila podle něj hygienické normy účastí na demonstraci za Navalného osvobození. Informovala o tom agentura TASS. Jarmyšová se v následujícím roce a půl nesmí účastnit masových akcí a navštěvovat místa, kde se tyto akce konají, či bez upozornění úřadů změnit trvalé bydliště.
16. 8. 2021|

Navalného bratr Oleg dostal u soudu roční podmínku

Moskevský soud uložil bratrovi uvězněného opozičníka Alexeje Navalného Olegovi podmíněný trest – rok odnětí svobody s roční podmínkou – za porušení hygienických norem, jelikož se v lednu zúčastnil zakázané demonstrace za Navalného osvobození. „Pokládáme tento verdikt za nespravedlivý a odvoláme se,“ řekl agentuře TASS obhájce Nikas Paraskevov.
6. 8. 2021|