TÉMA

Minomet

Česká armáda oslavila třicet let existence. Veřejnosti se představila na Náplavce

Resort obrany oslavil třicetiny Armády ČR trochu netradičně. Obvykle se prezentační akce odehrávaly na pevné zemi nebo ve vzduchu, ale ve středu se vojáci představili na Vltavě v Praze. Ukázky se přizpůsobily prostředí – návštěvníci například viděli vyskakovat výsadkáře a záchranáře z vrtulníku do vody, záchranáře poté vyzvedl jiný vrtulník. Na obou březích řeky se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády.
28. 6. 2023|

Reportáž z frontové linie: Minometná jednotka ukrajinských vojáků nesmí plýtvat municí

Ukrajinská minometná jednotka na samotné linii dotyku má vedle primárního cíle,  jakým je zamezit ruským okupantům v postupu, ještě úkol další – zamezit plýtvání municí. Ta je v takzvané opotřebovávací fázi války drahocenným zbožím, a tak se bojovníci často přesouvají z jedné pozice do druhé, pokud možno výhodnější. Mnohdy ale také pomáhájí ukrajinské pěchotě s mírným postupem. Pro tyto vojáky jde o rutinu trvající už od prvního dne války. Natáčel s nimi zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
24. 1. 2023|

Taliban vypálil rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru, poškodil přistávací plochu

Povstalecké hnutí Taliban v noci na neděli vypálilo nejméně tři rakety na mezinárodní letiště v Kandaháru na jihu Afghánistánu, které poškodily tamní přistávací plochu. Odpovědnost hnutí za akci potvrdil mluvčí povstalecké skupiny Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj bylo cílem zamezit afghánské armádě v dalších leteckých útocích vůči pozicím Talibanu. V okolí města už několik dní bojují vládní vojska a povstalci. Spojené státy také zahájily evakuaci Afghánců, kteří v uplynulých dvaceti letech pracovali ve své vlasti pro americkou armádu a diplomacii.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:54|