TÉMA

Přírodní památka

Pivnická rokle Toulovcových Maštalí je uzavřená turistům. Podmáčená půda okolo skal vedla k sesuvům

Obecní úřad ve Zderazi na Chrudimsku uzavřel cesty do Pivnické rokle, přírodní památky u Toulovcových Maštalí. Uvolnily se tam kusy skal a hrozí další sesuv půdy. Lokalita, která patří k oblíbeným turistickým cílům, zůstane zřejmě nepřístupná až do jara.
13. 2. 2024|

Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

Adršpach investoval do nového systému organizace skalního města, to ale chtějí převzít Lesy ČR

Skalní okruh v Adršpachu budou od příštího roku provozovat Lesy České republiky, které pozemky dosud pronajímají obci. Státní podnik chce mít bezprostřední vliv hlavně na návštěvnost skalního města. Změna přichází rok poté, kdy obec investovala do nového systému vstupu i parkování tak, aby přírodní památka netrpěla pod náporem lidí jako v předchozích letech.
28. 7. 2021|

UNESCO odložilo zařazení Velkého bariérového útesu mezi ohrožené památky

Výbor pro světové dědictví UNESCO v pátek nakonec nezařadil Velký bariérový útes mezi ohrožené přírodní památky, informovala agentura AFP. Odborná veřejnost má sice o stav tohoto unikátního ekosystému obavy, Austrálie však s jeho přidáním na seznam ohrožených míst nesouhlasila.
23. 7. 2021|