TÉMA

Čtečka

Kontroly aplikací čTečka za covidu byly dle NSS v rozporu se zákonem, mohly unikat citlivé osobní údaje

Kontroly aplikací čTečka za koronavirové pandemie byly podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v rozporu se zákonem. Podle rozsudku soudu totiž kontrolující osoba mohla získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu uživatele. NSS verdikt z konce listopadu zveřejnil na své úřední desce. Aplikaci čTečka spustilo ministerstvo zdravotnictví v červnu 2021 spolu s aplikací Tečka, ministerstvo tehdy vedl Adam Vojtěch (za ANO). Měla přes 1,4 milionu stažení.
7. 12. 2023|

Ministerstvo nezdůvodnilo limity návštěvnosti akcí. Aplikace čTečka byla v pořádku, rozhodl NSS

Ministerstvo zdravotnictví v jednom z mimořádných opatření proti šíření covidu-19 nezdůvodnilo, proč stanovuje maximální počet návštěvníků stejně u vnitřních i venkovních koncertů a dalších akcí. Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že opatření, které platilo letos v lednu, bylo kvůli nepřezkoumatelnosti v rozporu se zákonem. Z verdiktu, jenž je dostupný na úřední desce, nicméně plyne, že povinné kontroly návštěvníků prostřednictvím aplikace čTečka zákonu neodporovaly.
27. 6. 2022|

Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování

Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|

I očkovaným se může covidový certifikát v Tečce zobrazit jako neplatný, je potřeba ho aktualizovat

Aplikace k prokázání bezinfekčnosti Tečka má po aktualizaci systému výpadky. Certifikát se může ukazovat jako neplatný. Podle Chytré karantény je potřeba v aplikaci aktualizovat parametry. Lidé si ale na Twitteru stěžují, že se jim to nedaří, systém hlásí chybu. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v pondělí ráno upozornila na to, že se taková věc může stát výjimečně, problémy ale přetrvávají a týkají se i lidí v zahraničí. Nedostupný byl chvílemi odpoledne také web, na kterém si lidé mohou očkovací certifikát vygenerovat pro tisk.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:01|

Počty nových případů covidu rostou, výrobci vakcín však pošlou v červenci méně dávek

Od pátku se změní pravidla cestování. Po příjezdu ze zahraničí se budou muset lidé povinně otestovat i v případě návratu z bezpečných, tedy takzvaně zelených zemí. Výjimka platí pro plně očkované, kteří mají alespoň dva týdny po druhé dávce, a zároveň pro ty, kteří covid prodělali v posledních šesti měsících. Důvodem přísnějších podmínek je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) obava ze zavlečení nebezpečnějších mutací koronaviru do země. Zahájit očkování bude ovšem v červenci složitější. Výrobci do Česka dodají o milion dávek méně než v červnu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by přesto měly na pokrytí potřeb Česka snížené dodávky stačit.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 22:17|