TÉMA

Program Živel

Pomoc po tornádu měla být rychlejší, říká Jurečka. Udělali jsme, co jsme mohli, oponuje Schillerová

Před měsícem se jižní Moravou prohnalo ničivé tornádo, které smetlo několik vesnic. Čeká je ještě velký kus práce, ze všeho nejvíc teď obce potřebují materiál, řemeslníky a stále ještě dobrovolníky. O tom, jak funguje pomoc jižní Moravě, debatovali v Událostech, komentářích vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
26. 7. 2021|

Stát dá dvoumilionový příspěvek i majitelům nezkolaudovaných domů poškozených tornádem, rozhodla vláda

Vláda schválila změny v programu Živel, podle upravené verze dostanou lidé, kterým tornádo či podobný jev downburst poškodil rozestavěný dům, od státu až dvoumilionovou dotaci a další až tři miliony korun budou moci čerpat formou zvýhodněného úvěru. Vláda také v pondělí prodloužila stav nebezpečí pro oblast jižní Moravy poničenou extrémní bouřkou a tornádem. Bude trvat do 23. srpna.
19. 7. 2021|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|