TÉMA

Tbilisi Pride

V Gruzii zemřel novinář, kterého zbili odpůrci LGBT. Tisíce lidí protestovaly

V Gruzii zemřel kameraman, kterého minulý týden v Tbilisi napadli odpůrci sexuálních menšin (LGBT). Alexandra Laškaravu našla v neděli matka mrtvého v jeho bytě, oznámila televize Pirveli, pro kterou novinář pracoval. Příčinu smrti úřady zatím neurčily, policie podle ruské služby BBC smrt vyšetřuje jako pokus o sebevraždu. Kvůli úmrtí novináře protestovaly v neděli večer v Tbilisi tisíce lidí, kteří požadovali demisi premiéra. V parlamentu také v pondělí vypukla potyčka mezi opozičními a vládními poslanci.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 16:34|

Solidaritu s LGBT v Gruzii vyjádřilo po pondělním násilí i Česko a Maďarsko

Většina zemí Evropské unie vyjádřila solidaritu s protestujícími za práva sexuálních menšin (LGBT) v Gruzii. Ke společnému prohlášení ambasád západních zemí, které odsuzuje pondělní násilí v gruzínském hlavním městě, se připojilo mimo jiné velvyslanectví České republiky. Mezi signatáři je také Maďarsko, a to navzdory nedávno schválenému vlastnímu zákonu zaměřenému proti homosexuálům a faktu, že v minulosti podobná prohlášení EU Budapešť blokovala, poznamenal web EUobserver. Iniciativu podpořilo také Slovensko.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:32|

Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře

Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:51|