TÉMA

Jiří Pelikán

Hasiči ukončili zásah u požáru haly ve Ždánicích. Vyšetřovatelé zjišťují jeho příčinu

Hasiči v sobotu odpoledne po bezmála osmnácti hodinách ukončili zásah u požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku. Místo předali firmě. Ta okolnosti komentovat nechtěla. Odpoledne ještě na místě zůstali vyšetřovatelé. Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, několik z nich ošetřila záchranná služba. Informoval o tom mluvčí hasičů Jan Dvořák. Vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 20:08|

Požár haly ve Ždánicích mají hasiči pod kontrolou. Do potoka ale unikla kontaminovaná voda

Až do rána zůstane u hořící haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku část hasičů, kteří na místo přijeli. Pozdě večer se podle ředitele jihomoravských krajských hasičů Jiřího Pelikána podařilo oheň lokalizovat, bude ale ještě potřeba zcela ho zlikvidovat. Zprvu kvůli ohni platil zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, po lokalizaci jej hasiči snížili na třetí stupeň. Pelikán upozornil, že se do nedalekého vodního toku dostala hasební voda kontaminovaná louhem.  Hasiči zjišťují, jak vážná situace je.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 23:33|

Jihomoravští hasiči posílají domů posily z jiných krajů. Ubývá i dobrovolníků, parkoviště pro ně se už zavře

Profesionální hasiči by mohli do dvou týdnů úplně ukončit práce v jihomoravských obcích, které koncem června poničilo tornádo. Již nyní začala odjíždět část z nich, na místě zůstane asi polovina dosud nasazené tisícovky. Odjedou zejména posily z jiných krajů. Obce, kterými se prohnalo tornádo, jsou již z velké části uklizené, pomoc profesionálního sboru je stále potřeba hlavně při řízených demolicích domů, o nichž statici rozhodli, že musí k zemi. O víkendu přijelo také méně dobrovolníků, než organizátoři úklidu předpokládali, proto již po neděli přestane fungovat velké záchytné parkoviště v Ladné určené pro ně.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 21:17|