TÉMA

Sierra Nevada

Atmosférické řeky přinesly do Kalifornie historické množství sněhu. Napadlo ho až 18 metrů

Zatímco v Česku skončila zima, která moc sněhu nepřinesla, v americké Kalifornii po dlouhé době zažili zimní období na sníh mimořádně bohaté. Nejde přitom jen o výšku pokrývky jako takovou, ale hlavně o vodu, která je v ní uložená.
6. 4. 2023|

Za dva roky zmizela pětina kalifornských sekvojovců. Ikonické lesní obry ničí požáry

Lesní požáry v americkém státě Kalifornie letos spálily tři až pět procent všech sekvojovců obrovských, neboli 2261 až 3637 těchto vzácných stromů. S tímto odhadem přišla minulý týden americká správa národních parků. V součtu s loňským rokem tak mohla být podle agentury AP zničena skoro pětina exemplářů nejmohutnějšího stromu na světě.
23. 11. 2021|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|