TÉMA

Nemocnice Pardubice

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

Za nezákonné stíhání dostane zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu odškodné sto tisíc korun

Celkem sto tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání dostane od státu zdravotní sestra, která byla v roce 2022 zproštěna obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání souviselo s případem chlapce, který v roce 2017 skončil po operaci mandlí v pardubické nemocnici v takzvaném bdělém kómatu. Sestra podala žalobu na ministerstvo spravedlnosti, požadovala původně odškodné milion korun, později dvě stě tisíc korun, nakonec soud schválil smír s podstatně nižší částkou.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 19:16|

Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

Policie odložila případ děvčátka zasaženého streptokokovou infekcí

Policie odložila případ děvčátka, které se narodilo v červnu roku 2019 v pardubické nemocnici a zřejmě zůstane kvůli streptokokové infekci postižené. Kriminalisté původně stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní komisař po provedeném prověřování neshledal naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.
8. 6. 2022|

Zdravotníci pardubické nemocnice postupovali při pooperačních komplikacích chlapce špatně, shodli se znalci

U Okresního soudu v Pardubicích vypovídal poslední znalec v případu se třemi zdravotníky obžalovanými z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci. Podle obžaloby v roce 2017 v Pardubické nemocnici nesprávně postupovali při pooperačních komplikacích u chlapce, který pak zůstal v bdělém kómatu. Také poslední znalec označil postup zdravotníků za chybný. Líčení odročil soud na 19. dubna, kdy by měly zaznít závěrečné řeči a zřejmě bude i vynesen rozsudek.
22. 3. 2022|

Případ chlapce, který upadl po operaci mandlí do kómatu, začal řešit soud. Obžalobě čelí zdravotníci i nemocnice

Soud začal projednávat případ tří zdravotníků a Pardubické nemocnice obžalovaných kvůli chlapci, který je po operaci  v kómatu. Lékařku a zdravotní sestru obžaloba viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, další sestru z neposkytnutí pomoci. Nemocnice neměla podle státního zástupce přesně určenou metodiku, jak postupovat v podobných případech. Případ zmapoval i pořad České televize Infiltrace s názvem Obchod se svědomím.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 16:08|