TÉMA

LGBT komunita

Při střelbě u gaybaru v Oslu zemřeli dva lidé. Policie případ považuje za islamistický terorismus

Norská policie považuje noční střelbu v Oslu se dvěma mrtvými a jednadvaceti zraněnými za extrémní islamistický terorismus. Střelce, kterého zadržela krátce po činu, sledovala od roku 2015. Útok se odehrál u baru London Pub, který je oblíbený mezi příslušníky komunity LGBT, a v okolních ulicích. V zemi po útoku platí nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Policisté v ulicích, kteří tradičně nenosí zbraně, jsou výjimečně vyzbrojeni.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 15:37|

Gayové a lesby v Česku se nejhůř cítí ve školství a v justici, ukázal průzkum

Čtyři z deseti LGBT+ (leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob) mezi státními zaměstnanci v práci o své sexuální orientaci nemluví, pětina z nich dokonce zažila diskriminaci. Vyplývá to z výzkumu spolků Prague Pride a Queer Geography, podle kterých je situace nejhorší pro gaye a lesby ve školství a v justici. Coming out, tedy okamžik, kdy se člověk se svou sexuální orientací svěří svému okolí, je i tématem letošního ročníku festivalu Prague Pride.
19. 6. 2021|

Američtí katolíci zvažují omezení pro liberální politiky, kteří se k církvi hlásí. Týkalo by se i Bidena

Američtí katoličtí biskupové rozhodují o tom, zda veřejně činní katolíci, kteří podporují některé liberální kroky, mohou ke svatému přijímání. Debata se dotýká i prezidenta Joea Bidena, který je celoživotním katolíkem a zároveň podporuje právo na potrat či manželství stejnopohlavních párů. Některé představitele katolické církve, ke které se v USA hlásí téměř čtvrtina lidí, Bidenův přístup znepokojuje. Sám Biden je teprve druhým katolíkem v nejvyšším úřadě Spojených států.
18. 6. 2021|

Týden obrazem: Izraelsko-palestinský konflikt, inferno v Řecku a Eiffelova věž s útesy

Raketové útoky z Pásma Gazy a naopak z Izraele dlouho neutichaly. Vyostřenou situaci na Blízkém východě nejvíce odnesli civilisté. Lidé z celého světa události sledovali a vyjadřovali podporu buď Palestině, nebo Izraeli. Den proti homofobii si připomněla komunita LGBT, v Paříži je k vidění monumentální umělecké dílo před Eiffelovou věží. V Řecku propukl nedaleko Korintu a Athén požár, který černou noc proměnil v rudý apokalyptický výjev.
23. 5. 2021|