TÉMA

Tereza Engelová

Novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky získali Dorazín z Českého rozhlasu a Svobodová z Respektu

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za loňský rok získali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a redaktorka Respektu Ivana Svobodová. Pořádající Společnost Ferdinanda Peroutky ocenila Dorazínovu schopnost přenést posluchače do Ukrajiny. I u Svobodové vypíchla její reportáže z válkou zmítané země.
13. 2. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

V Pákistánu zřejmě potkala Usámu bin Ládina. Atmosféra se dala krájet, vzpomíná novinářka Engelová

V Londýně dělala rozhovor s islamisty, v Pákistánu zase nejspíš potkala bývalého vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina. „Podoba byla neuvěřitelná a i atmosféra se dala krájet,“ vypráví redaktorka serveru Hlídací pes Tereza Engelová, která v muslimské zemi několik let žila a na ženské univerzitě tam vyučovala žurnalistiku. Tu přitom původně sama studovat nechtěla, jako novinářka se ale živí dodnes. O svých zkušenostech, ale i o tom, proč odmítla moderovat Události, mluví v podcastu Background ČT24.
20. 1. 2023|

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 14:21|

Nedvěd, samoživitelky i pečení na venkově. Česká televize připravila nové dokumenty

Česká televize připravila na podzim osmadvacet nových dokumentů a deset publicistických pořadů. Nabídnou intimní portrét písničkáře Honzy Nedvěda, příběhy samoživitelek nebo otevřené výpovědi obětí sexuálního násilí. Připomenou se i výročí – sto let Československých legií i 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily. Vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra Burianová pak v novém týdeníku Pečení na neděli seznámí diváky s recepty z venkova.
3. 8. 2021|

Natáčet, ale nenechat se zabít. Válečným reportérům pomáhá instinkt i rady místních

V živém vstupu zpravodaje České televize v Izraeli vystřelily protiraketové střely a na obloze hledaly svůj cíl. Dva izraelské reportéry překvapil podobný výstřel za zády pár vteřin před vstupem do vysílání. Tak teď vypadá práce novinářů v eskalujícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Pro diváky bývají takové záběry atraktivní, novináři při jejich pořizování ale často riskují svůj život. Kde je hranice mezi reportováním a vlastním bezpečím? A jak si ve válečných konfliktech udržet nestrannost a nepodlehnout emocím? Takové otázky položil pořad Newsroom ČT24 českým válečným reportérům.
16. 5. 2021|