TÉMA

Střeva

Antibiotika mohou zvýšit riziko smrtících plísňových infekcí. Narušují rovnováhu ve střevech

Podle nové studie mají pacienti, kterým jsou v nemocnici předepisována antibiotika, vyšší pravděpodobnost, že dostanou plísňové infekce, protože dochází k narušení imunitního systému ve střevech. Zdravotní rizika by dle autorů výzkumu mohlo snížit používání léků na posílení imunity spolu s antibiotiky.
16. 5. 2022|

Lékaři varují před nebezpečnými magnetickými kuličkami. Kvůli této hračce museli už operovat čtyři děti

Lékaři z brněnské dětské nemocnice upozorňují na velmi nebezpečnou hračku. Magnetické kuličky. Jejich spolknutí už přitom řešili v desítkách případů, letos kvůli nim museli čtyři děti dokonce operovat. Magnety v zažívacím ústrojí totiž můžou znamenat vážné zdravotní komplikace. Hračkou se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.
15. 11. 2021|

Přibývá kopií biologických léků. Roste tak šance pro pacienty se zánětem střev a kloubů

O tisíce se rozšířil počet pacientů se záněty střev nebo kloubů, kteří dostávají moderní biologickou léčbu. Na trhu přibývá levnějších a stejně účinných kopií originálních léků, jimž končí patenty. Za poslední tři roky to přineslo úsporu šest miliard korun.
24. 5. 2021|

Neléčitelná kožní nemoc trápí každého stého člověka. Vědci teď přišli na to, že souvisí se střevním mikrobiomem

Nerovnováha střevního mikrobiomu může mít vliv na postup zánětlivé kožní nemoci s názvem hidradenitis suppurativa (HS). Upozornili na to lékaři v nové studii, jejíž výsledky byly představené na jarní konferenci European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).
15. 5. 2021|