TÉMA

HZS Pardubického kraje

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
26. 3. 2024|

Požár elektroodpadu v Rybitví je pod kontrolou. Nadále v místě platí doporučení nevětrat

Hasiči dostali pod kontrolu požár elektroodpadu ve společnosti SK-EKO v Rybitví u Pardubic. V jednom ze sil začalo ve středu hořet 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, do ovzduší se totiž uvolňují toxické zplodiny hoření. Limit zdraví škodlivých látek ale překročen nebyl. Nevětrat doporučují i hasiči.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 13:35|

V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:35|

Hasiči na Vysočině evakuovali tábor kvůli rozvodněnému potoku

Hasiči na Vysočině v noci kvůli rozvodněnému toku po bouřce evakuovali dětský tábor v Bácovicích na Pelhřimovsku. Do bezpečí převezli také osmnáct lidí v Olešnici na Havlíčkobrodsku, kteří kempovali v místě, kde se rozvodnil potok. Kvůli bouřkám hasiči zasahovali také v Pardubickém kraji.
27. 7. 2021|

Výbuch bioplynové stanice v Dětřichově způsobil výboj statické elektřiny, uvedli hasiči

Úterní výbuch a požár v bioplynové stanici v Dětřichově u Moravské Třebové na Svitavsku podle vyšetřovatelů nejspíš způsobil výboj statické elektřiny. Inicioval výbušnou směs, uvedli hasiči na svých webových stránkách. Škoda není stále přesně stanovená, pohybuje se od jednoho do dvou milionů korun. Při výbuchu se zranili tři lidé.
6. 5. 2021|