TÉMA

Fond boje s korupcí

Česko je pro Rusy peněženkou na špinavé peníze, říká vedoucí protikorupčního fondu

V Česku podle zjištění investigativců protikorupčního fondu Alexeje Navalného podniká rodina Borise Obnosova – šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině, a poradce Vladimira Putina. Zakladatelka a vedoucí protikorupčního fondu Marija Pevčichová uvedla v rozhovoru pro Českou televizi, že Rusové používají Česko jako pomyslnou peněženku na špinavé peníze, za které pak nakupují domy ve Francii nebo jachty v Itálii. Na svá zjištění upozornila české úřady, od nichž očekává, že proti Obnosovovu majetku zasáhnou. Rozhovor s Marijí Pevčichovou vedl v Událostech, komentářích Jakub Železný.
20. 5. 2023|

Navalnyj označil Putina za patologického lháře. O opozičníkovi mluvil i Biden

Za patologického lháře označil vězněný Alexej Navalnyj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten prohlásil, že kritik Kremlu vědomě porušil zákon, když se během své léčby v Německu neohlásil kvůli podmíněnému trestu ruským úřadům. V Berlíně se Navalnyj léčil z otravy novičokem, ze které obvinil přímo Putina a tajnou službu FSB. Kreml to popřel, incident ale odmítl vyšetřit.
18. 6. 2021|

Soud nařídil pozastavení činnosti štábů Navalného. Posuzuje, zda jsou extremistické

Moskevský soud vyhověl požadavku prokuratury a nařídil pozastavení činnosti štábů opozičního představitele Alexeje Navalného, sdělila agentuře Ria Novosti právní zástupkyně Fondu boje s korupcí (FBK), který je rovněž spjat s Navalným. Soud rozhodl o zákazu činnosti štábů po dobu, kdy posuzuje, zda je FBK jako takový extremistickou organizací. Obavy o zdravotní stav Navalného vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 21:44|