TÉMA

Elektivní péče

Na nový kloub čekají lidé kvůli pandemii i dva roky, k operačním plánům se vracejí jen některé nemocnice

Pandemie opakovaně zasahuje do operačních plánů. Některé nemocnice se k plánovaným zákrokům chtějí vrátit už na začátku nového roku, jiné tak optimistické nejsou. Lidé proto čekají třeba i několik měsíců na operaci žlučníku, na výměnu kyčelního kloubu dokonce i dva roky.
30. 12. 2021|

Testy prokázaly 18 tisíc nových případů covidu. Pražské nemocnice přebírají pacienty z Moravy, samy ruší operace

Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, kdy však byl státní svátek, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. V těžkém stavu je 848 z nich, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Přibývá nemocnic, které kvůli počtu covidových pacientů omezují operace, od čtvrtka k nim patří i pražská Bulovka a Krč, v pondělí přibude Motol. Pražské nemocnice se navíc musí postarat o pacienty z Brna, kde již zdravotnickým zařízením dochází volná kapacita. Vláda vyhlásila nouzový stav.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:32|

PCR testy by se ve školách mohly rozšířit v červnu, řekl Arenberger

V části škol by se mohly využívat PCR testy v červnu, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. Prezident České lékařské komory Milan Kubek podotkl, že takové testování by stačilo u žáků jednou týdně, zatímco aktuálně ho musí školy provádět dvakrát. Z dat UNESCO vyplývá, že  Česko je rekordmanem v délce uzavření škol. Podle sociologa Daniela Prokopa se přitom jedná o nejdražší opatření z hlediska společenských nákladů.
25. 4. 2021|