TÉMA

Covidové pasy

V Itálii, Francii a Nizozemsku protestovaly tisíce lidí. Nelíbí se jim vyžadování covidových pasů

Nejméně ve třech evropských zemích se v sobotu konaly demonstrace proti opatřením spojeným s covidovými pasy, které slouží jako průkazy bezinfekčnosti. Již jedenáctou sobotu v řadě kvůli jejich vyžadování vyšli do ulic lidé napříč Francií. V severoitalském Terstu se sešly tisíce lidí, kteří nesouhlasí s vládním plánem povinných covidových pasů pro všechny zaměstnance. Stovky lidí demonstrovaly také v Haagu, a to kvůli nařízení nizozemské vlády, podle něhož musí lidé od soboty předkládat covidové certifikáty při vstupu do restaurací a barů.
25. 9. 2021|

Covidpasy slouží nejen k cestování. Aplikaci Tečka si stáhly dva miliony uživatelů

Už měsíc je možné si pro prokázání bezinfekčnosti stáhnout do mobilního telefonu aplikaci Tečka. Ta má od začátku července jako jedna z verzí evropského covidpasu usnadnit zejména cestování. Systém jednotného dokladu podle ministra zdravotnictví funguje. Kritici ale namítají, že stále nepočítá s protilátkami.
30. 7. 2021|

Europoslanci schválili covid pasy, fungovat mají od července

Evropský parlament ve středu definitivně schválil zavedení covidových certifikátů, takzvaných covidových pasů, které by měly lidem od začátku července usnadnit cestování za hranice. Výrazná většina europoslanců podpořila pravidla, díky nimž budou muset bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci vydávat a uznávat všechny unijní země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:47|

Europoslanci se chystají schválit covidové pasy, podle komisaře je testuje už milion lidí

Většina poslanců Evropského parlamentu hodlá podpořit zavedení takzvaných covidových pasů, které mají lidem od července usnadnit cestování přes hranice v době pandemie. Europoslanci v dopolední debatě dávali najevo, že digitální certifikáty budou velkou úlevou pro obyvatele Evropské unie i strádající cestovní ruch. Eurokomisař Didier Reynders uvedl, že již v rámci zkušebního provozu v několika zemích si osvědčení pořídil více než milion lidí. Jsou mezi nimi i Češi.
8. 6. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|