TÉMA

Kyanidy

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

Soud skončil dokazování v kauze otravy Bečvy. Rozsudek by mohl padnout za měsíc

Vsetínský okresní soud skončil dokazování v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020. Závěrečné návrhy by měly zaznít 18. a 19. října, na kdy soudkyně Ludmila Gerlová odročila hlavní líčení. Rozsudek by podle ní mohl soud vynést 23. října. V kauze jsou obžalovaní společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
21. 9. 2023|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Energoaqua odebrala v roce 2020 asi 140 kontejnerů s kyanidovou vodou, řekl u soudu svědek

Společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů, dodala do firmy Energoaqua v roce 2020 k vyčištění zhruba 140 kontejnerů odpadní vody s obsahem kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který projednává otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, to ve čtvrtek řekl svědek Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem tisíc litrů. Společnost Energoaqua je kvůli havárii obžalovaná, spolu s ní i její ředitel Oldřich Havelka.
2. 3. 2023|

Žalobce nesouhlasí s vrácením kauzy otravy řeky Bečvy k došetření. Podal stížnost

Státní zástupce Jiří Sachr nesouhlasí s vrácením případu předloňské otravy řeky Bečvy k dalšímu došetření. Proti rozhodnutí vsetínského okresního soudu z minulého týdne podal stížnost. Na dotaz ČT to uvedl předseda soudu Pavel Kotrady. Žalobce tak trvá na původní obžalobě společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelky. Soud případ žalobci vrátil z důvodu údajných nedostatků ve vyšetřování.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 22:26|

Obžaloba v případě otravy Bečvy obsahuje podle vsetínského soudu nesrovnalosti a chyby

Obžaloba v případě otravy řeky Bečva je podle Okresního soudu ve Vsetíně plná nesrovnalostí, chyb a neúplných informací. Zdůvodnění, proč ji soud vrátil zpět do přípravného řízení, je velmi rozsáhlé. Vyšetřování otravy čtyřiceti tun ryb v Bečvě ze září 2020 se tak může prodloužit.
12. 5. 2022|

iDNES.cz: Znalecký posudek podezřívá z otravy Bečvy firmu Energoaqua, její ředitel to odmítl

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl server iDNES.cz. Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod. Vedení společnosti však vinu na ekologické havárii odmítá, soudní znalec prý nemá důkazy.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:04|

30 let zpět: Kyanidy úřady neznepokojovaly

Na staveništi mostu přes Labe se objevila svítivě modrá zemina a lékaři zaznamenali výrazně nadprůměrný výskyt úmrtí na rakovinu. Přesto podle zjištění ČST žádný z kontrolních orgánů v Kolíně tyto skutečnosti nijak zvlášť neznepokojovaly. To je obsah další z řady reportáží o neblahém ekologickém dědictví předlistopadového režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 4. 2021|