TÉMA

Naftali Bennet

Izrael poprvé od velké invaze pošle Ukrajině vojenskou techniku

Izrael odsouhlasil prodej elektronického systému, který má pomoci Ukrajině s ochranou proti útokům dronů. Píše to server The Times of Israel s odkazem na nejmenované činitele. Izrael se snažil od začátku války chovat jako neutrální stát a hovořilo se o něm jako o jednom z možných kandidátů na zprostředkovatele míru. Podle Tel Avivu se o změnu politiky nejedná, jelikož systém nepoužívá smrtící střely, které by mohly přinést oběti na straně Ruska. Kyjev mezitím opět urgoval židovský stát kvůli dodávce protiraketových systémů.
16. 3. 2023|

Izrael se ostře vymezil proti nově zvolenému íránskému prezidentovi. Průběh voleb kritizují i USA, Teherán to označil za vměšování

Nová izraelská vláda Naftaliho Bennetta se ostře vymezila vůči nově zvolenému prezidentovi Íránu. Tím je ultrakonzervativní Ebráhím Raísí, který ovládl páteční volby, jež provázela nejnižší účast od založení islámské republiky. Inaugurován bude na začátku srpna. Podle Izraele bude nový režim znepřáteleného státu „režimem brutálního popravčího“. K procesu voleb se negativně vyjadřují Spojené státy. Teherán to považuje za vměšování.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 12:51|

Netanjahu doplácí na své kauzy, cesta za dalším premiérským obdobím se komplikuje

Izraelský prezident Reuven Rivlin zahájil jednání se zástupci stran o možné koalici. Už ve středu má někoho pověřit pokusem o sestavení vlády. Volby vyhrál jasně Likud vedený Benjaminem Netanjahuem. Ten ale i kvůli svým korupčním kauzám nedokáže zajistit koaliční většinu. V pondělí musel nejdéle sloužící izraelský premiér opět k soudu.
5. 4. 2021|