TÉMA

Okresní soud v Olomouci

Muž v Olomouci rasisticky nadával Romům a jednoho napadl. Soud ho potrestal podmínkou

S podmínkou odešel od soudu muž, který letos v květnu v Olomouci rasisticky nadával skupině Romů a pak jednoho z nich napadl. Okresní soud v Olomouci ho potrestal za hanobení etnické skupiny, výtržnictví a ublížení na zdraví. ČT to zjistila z trestního příkazu. Verdikt je pravomocný.
18. 11. 2022|

Přísedících u soudů ubývá. Jejich věk roste, odměny stagnují

Přísedící u soudu stárnou, více než polovina jich je v důchodovém věku. Soudy marně hledají nové zájemce, a to i proto, že odměna je nízká. Vzdělání přitom nehraje roli. Laičtí přísedící spolurozhodují o většině trestů i o pracovněprávních sporech. S nedostatkem soudců z lidu se potýká třeba přerovský okresní soud, aktuálně tam hledají 25 zájemců.
9. 11. 2021|

Olomoučtí policisté přepisovali pokuty gumovacím perem, se státním zástupcem se dohodli na podmínce

Dva policisté z Olomouce, kteří si v letech 2018 a 2019 nechávali část pokut, uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Muži přijali trest vězení v délce jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Oba musí také zaplatit peněžitý trest a dva roky nesmějí pracovat u bezpečnostních sborů. Informaci Česká televize získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Dohodu státního zástupce s obviněnými schválil Okresní soud v Olomouci.
29. 3. 2021|