TÉMA

Dželálábád

Při útocích v afghánském Dželálábádu zemřelo několik lidí, terčem byla i vozidla Talibanu

Nejméně dva mrtvé a devatenáct zraněných si v Dželálábádu na východě Afghánistánu vyžádala série bombových útoků. S odvoláním na místní zdravotníky a média to uvedla agentura AFP. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast je pokládána za baštu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán, tedy rivalů nyní vládnoucího radikálního hnutí Taliban.
18. 9. 2021|

Bojovníci Talibanu jsou v Kábulu. Hnutí se chystá na převzetí moci

Islamisté z hnutí Taliban obsadili okrajové části Kábulu, odkud se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Mluvčí povstaleckého hnutí sdělil, že bojovníci mají rozkaz vyhnout se krveprolití a čekat na dohodu o převzetí moci. Úřadující afghánský ministr vnitra ujistil, že změna ve vedení země se uskuteční nenásilně prostřednictvím předání moci přechodné vládě. Afghánský prezident Ašraf Ghaní o situaci jednal s americkým diplomatem Zalmajem Chalizadem a představiteli NATO. V nadcházejícíh hodinách se očekává Ghaního rezignace.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 15:19|

Ozbrojenec zastřelil tři pracovnice afghánské televize. K útoku se přihlásil Islámský stát

Teroristická skupina Islámský stát (IS) se ve středu přihlásila k útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu. Ve městě Džalálábád zastřelil ozbrojenec tři ženy ve věku 18 až 20 let, čtvrtá při útoku utrpěla kritická zranění, napsala agentura Reuters. Zaměstnankyně, které pracovaly pro televizní stanici Enikas TV, útočník přepadl v úterý při cestě z práce.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 20:10|