TÉMA

Zastupitelské úřady

Korespondenční volba ze zahraničí míří do sněmovny. Má šanci projít

Češi žijící v zahraničí zřejmě budou moci volit korespondenčně. Návrh, aby mohli takto hlasovat ve sněmovních a prezidentských volbách, bude jedním z prvních bodů, které by měla projednat nově ustavená sněmovna. Senátem už prošel. Podporu novele avizovali zástupci většiny stran. Se zavedením korespondenční volby ze zahraničí počítá i nově vznikající vláda.
15. 11. 2021|

Desítky migrantů se až na letišti dozvěděly, že do Běloruska neodcestují. Istanbul klade první překážky

Turecko coby klíčová tranzitní země tvoří na svých letištích bariéry pro omezení přílivu běženců do Běloruska. Tamní úřady v pátek nepustily na palubu pravidelných spojů do Minsku Iráčany, Syřany a Jemence a z Istanbulu tak nemohly odcestovat desítky lidí. Evropská komise se chce na obdobném postupu dohodnout i s dalšími zeměmi.
12. 11. 2021|

Poslance je možné volit i ze zahraničí. Kdo se nezapsal na seznam, může ještě získat voličský průkaz

O složení nové Poslanecké sněmovny rozhodnou voliči 8. a 9. října. Hlasovat se bude v České republice, ale i v zahraničí na zastupitelských úřadech. Aby mohl volič hlasovat v zahraničí, musí být buď zapsán na zvláštním seznamu voličů – k čemuž již uplynula lhůta – nebo mít voličský průkaz.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 12:11|

Ruští diplomaté opustili Severní Koreu na ručně tlačené drezíně

Skupina ruských diplomatů s rodinami musela využít na cestě ze Severní Koreje neobvyklý způsob dopravy. Kvůli omezením spojeným s pandemií koronaviru urazila poslední kilometr přes ruské hranice na ručně tlačené drezíně, napsal server BBC s odkazem na vyjádření ruského ministerstva zahraničí.
26. 2. 2021|