TÉMA

Volební novela

Nárok na ošetřovné budou mít i prarodiče nebo tety, schválil to Senát

Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají, novelu podpořil Senát. Zároveň prodloužil vyplácení příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci až do konce června. Horní komora chce také zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték a pozměňovací návrh k novele o České národní bance poslala zpátky do sněmovny. Senát omezil i vymáhání dluhů u dětí. Nová pravidla se budou vztahovat na lidi do 21 let věku.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:41|

Senátní výbor kvůli korespondenční volbě nepodpořil volební novelu

Senátní ústavně právní výbor navzdory očekávání nepodpořil volební novelu, která má zavést nový způsob přepočtu hlasů na poslanecké mandáty. Důvodem byla snaha části senátorů začlenit do novely také korespondenční hlasování pro Čechy v cizině, což výbor názorově rozdělilo na dvě stejné poloviny. Informoval o tom předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba (STAN). Spor o podobu novely tak bude muset vyřešit Senát jako celek v příštím týdnu.
21. 4. 2021|

Nový volební zákon zachová 14 volebních krajů, shodli se Vystrčil a Vondráček

Volební novela zachová 14 volebních krajů. Jejich nahrazení jedním volebním obvodem, jak to variantně navrhla vláda, je kvůli postoji Senátu mimo hru. Novela také přinese dva zvýšené limity pro vstup koalic do horní komory. Řeklo to vedení obou komor ústy svých předsedů Miloše Vystrčila (ODS) a Radka Vondráčka (ANO).
25. 2. 2021|