TÉMA

Hrabůvka

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

„Hmyz je fajnOVY.“ Ostravský spolek rozmístil hmyzí hotely navržené umělci

Na sedmi místech v Ostravě vznikly originální hmyzí hotely vytvořené místními umělci a architekty. Spolek Fiducia tak chce pomocí projektu „Hmyz je fajnOVY“ propojit ochranu přírody s propagací současných ostravských výtvarníků. Poslední z osmi hotelů umístil spolek koncem října v městské části Hrabůvka.
7. 11. 2021|

V Ostravě se otevřel opravený podchod za 23 milionů. Hlídají ho kamery

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se v pátek po kompletní rekonstrukci otevřel 45 metrů dlouhý a šest metrů široký podchod pod Horní ulicí v části Hrabůvka. Jeho oprava stála 23 milionů korun a navázala na nedávno vybudované Náměstí Ostrava-Jih, uvedla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Lidé podchodem mohou procházet už od pátečního odpoledne, v noci na sobotu budou zprovozněny také tramvajové zastávky.
14. 5. 2021|

Policie obvinila dalšího muže kvůli výbuchu varny v ostravském bytě

V souvislosti s únorovým požárem a následným výbuchem v pětipatrovém domě v Ostravě-Hrabůvce policie obvinila dalšího muže. Stejně jako první obviněný ve věku 48 let, se i tento v bytě podle policie podílel na výrobě drogy. Sedmatřicetiletý muž ale při výbuchu utrpěl vážná zranění a dlouho nebylo možné jej vyslechnout, řekla moravskoslezská policejní mluvčí Eva Michalíková. Mužům hrozí dva až deset let vězení. Při požáru, který způsobil škodu okolo 1,5 milionu korun, se zranilo šest lidí.
6. 5. 2021|

Výbuch v ostravském bytovém domě mohla způsobit varna pervitinu

Za výbuch a následný požár, který ve středu nad ránem vyhnal z pětipatrového paneláku v Ostravě čtyřicet lidí, může podle informací České televize s největší pravděpodobností exploze varny pervitinu. V bytě ji měl jeden z podnájemníků. Při explozi utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Policie příčinu exploze nechtěla komentovat, podle mluvčí pracuje s několika verzemi.
25. 2. 2021|

V domě v Ostravě po explozi hořelo, záchranáři ošetřili šest lidí

Po ranní explozi a následném požáru v pětipatrovém domě v Ostravě-Hrabůvce záchranáři ošetřili šest lidí. Nejhůře na tom byl sedmatřicetiletý muž, který byl v kritickém stavu převezen do Fakultní nemocnice Ostrava. Utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Hasiči evakuovali čtyři desítky lidí. Příčina výbuchu zatím není známá. Dům nyní musí posoudit statik, uvedli operační důstojník hasičů a mluvčí policie a záchranné služby.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 11:28|