TÉMA

Sopečná erupce

Sopka na Islandu potřetí za krátkou dobu vychrlila lávu, její proud odřízl tisíce lidí od dodávek teplé vody

Obyvatelé islandského poloostrova Reykjanes byli svědky již třetí sopečné erupce od loňského prosince. Sopka vyvrhla lávu do výšky osmdesáti metrů a její proud zasáhl potrubí, čímž došlo k odříznutí dodávek teplé vody pro více než dvacet tisíc lidí. Islandská agentura pro civilní ochranu zvýšila stupeň pohotovosti na stav ohrožení a požádala obyvatele oblasti, aby šetřili elektřinou.
9. 2. 2024|

Krajina zalitá plameny. Na Havaji se probudila sopka Mauna Loa

Poprvé od roku 1984 vybuchla na Havaji sopka Mauna Loa. Americká geologická služba upozorňuje, že se jedná pouze o začátek erupce, doprovázený množstvím mírných zemětřesení. Způsobuje je tlak, jenž magma svým pohybem vytváří na okolní horniny. Erupce může trvat méně než den a dále se nerozvinout, jindy může pokračovat po dny, týdny až měsíce.
1. 12. 2022|

Erupce sopky Tonga vyvrhla do vzduchu tolik vody, že by to mohlo oteplit planetu

Lednová erupce podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai v jižním Pacifiku vynesla do vzduchu nebývalé množství vody. Tato pára odpovídá asi deseti procentům jejího celkového množství v atmosféře, zůstane v ní mnoho let a podle vědců z NASA pravděpodobně ovlivní klimatické poměry na Zemi.
13. 8. 2022|

Karibský ostrov Svatý Vincenc pokryl sopečný popel, další výbuchy mohou následovat

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc pokryl prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká. Ti, kteří nejprve odmítali evakuaci, většinou v neděli nakonec své domovy také opustili. Vědci varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první.
11. 4. 2021|