TÉMA

Orlické vraždy

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje ponorku, která pomáhala při vyšetřování orlických vražd

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje unikátní miniponorku. Kriminalisté ji využili při vyšetřování takzvaných orlických vražd. V 90. letech s tehdy úplně novým americkým strojem hledali sudy s lidskými ostatky na dně Orlické přehrady. V sobotu na to bude v muzeu vzpomínat i báňský záchranář, který tehdy policistům na místě pomáhal. Vstupenky na jedinečnou prohlídku už jsou ale vyprodané.
11. 8. 2023|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Výlov těl a zatýkání v přímém přenosu. Orlické vrahy, zlomový případ pro český zločin, připomene Newsroom ČT24

V polovině devadesátých let tímto případem žila česká média. Novináři stáli na břehu, když kriminalisté prohledávali dno Orlické přehrady a vytahovali sudy s těly zabitých podnikatelů. Byli také u toho, kdy zatýkali jednoho z hlavních představitelů gangu. S jedním z pětice vrahů mluvil investigativní novinář Josef Klíma, který tehdy natáčel pro pořad Na vlastní oči. Newsroomu ČT24 přiznal, že ani po více než pětadvaceti letech pro něj případ ještě neskončil.
14. 2. 2021|