TÉMA

BlackRock

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 15:54|

Bitcoin je stále na vzestupu. Jeho cena překonala 48 tisíc dolarů

Cena bitcoinu se dál prudce zvyšuje, nejznámější kryptoměna se vyšplhala na další rekord nad 48 tisíc dolarů (1,02 milionu korun) a za den si připsala více než dvacet procent. K růstu notně přispívá pondělní oznámení americké společnosti Tesla, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (31,9 miliardy korun) a že začne digitální měnu přijímat i jako úhradu za své automobily. Výrazně se zvyšují také investice do kryptoměnových fondů a zvláště pak do digitální měny ethereum.
9. 2. 2021|