TÉMA

Kresba

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Její tvorbu shrnuje retrospektivní výstava

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let. Malířka, autorka kreseb a prostorových objektů patřila k respektovaným uměleckým osobnostem moderního a současného umění. Na československou výtvarnou scénu vstoupila v šedesátých letech. Galerie hlavního města Prahy jí v dubnu otevřela výstavu v Městské knihovně.
17. 5. 2023|

Zemřel francouzský výtvarník a kreslíř Sempé, otec podoby Malého Mikuláše

Ve věku 89 let zemřel francouzský výtvarník, kreslíř a karikaturista Jean-Jacques Sempé. Proslavil se zejména svými ilustracemi k sérii dětských knih o Malém Mikulášovi. Výrazný odkaz zanechal také díky svým humorným kresbám pro tisk.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:15|

Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.
28. 9. 2021|

Komiksový Tintin posunul vlastní rekord. Kresba se prodala za 83 milionů korun

Kresba belgického tvůrce Hergého, určená pro obálku komiksu Modrý lotos ze série Tintinových dobrodružství, se v Paříži prodala za rekordních 3,175 milionu eur (přes 83 milionů korun), včetně poplatků. Podle aukční síně Artcurial, která dražbu zajistila, se jedná o nejvyšší částku za komiksovou kresbu v dějinách.
14. 1. 2021|