TÉMA

Adam Kinzinger

Trump podle svědků loni 6. ledna nedbal proseb, ať vyzve k zastavení násilí

Bývalý americký prezident Donald Trump 6. ledna loňského roku údajně hodiny sledoval přenos útoku na americký Kapitol. Podle výpovědi svědků ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Svědci to uvedli při slyšení výboru Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje vývoj po prezidentských volbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 22:05|

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti

Obě komory amerického Kongresu v noci z úterý na středu středoevropského času schválily zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun) a odvrátily tak hrozící platební neschopnost americké vlády. Zákon nyní putuje k prezidentu Joeu Bidenovi, který jej musí podepsat, píše AP.
15. 12. 2021|

Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stíhání Trumpova poradce Meadowse kvůli lednovému útoku na Kapitol

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse, bývalého personálního šéfa a poradce exprezidenta Donalda Trumpa, za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Meadows se po vyzvání nedostavil na výslech před komisi, která vyšetřuje útok na sídlo Kongresu z 6. ledna, a neposkytl orgánu požadované dokumenty. O výsledku hlasování informovala stanice CNN.
15. 12. 2021|

Policisté před výborem popsali traumata, která utrpěli při obraně Kapitolu

Zvláštní výbor amerického Kongresu zahájil vyšetřování útoku stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol z 6. ledna. Jako první svědci vystoupili příslušníci policie. Závěry se očekávají napřesrok, samotná existence vyšetřování už ale vyvolala ostré stranické spory. Jeden z předvolaných strážců zákona odsoudil vyjádření některých republikánských politiků, kteří tehdejší násilné události při volební schůzi Kongresu nyní zkreslují a zlehčují.
27. 7. 2021|

Policie Kapitolu chce vlastní zpravodajce. Lednový útok na Kongres podcenila

Americké bezpečnostní složky před šestým lednem i během útoku na Kapitol nedostatečně vyhodnotily hrozby a situaci podcenily. K takovému závěru došla po čtyřech měsících nařízená kontrola. Policie Kapitolu proto navrhuje vytvořit vlastní zpravodajskou službu. Shromažďovala by informace a politikům poskytovala stejnou ochranu, jakou má prezident USA.
12. 5. 2021|

Twitter trvale zablokoval Trumpův účet. Obává se podněcování k násilí

Sociální síť Twitter trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zdůvodnila to nebezpečím dalšího podněcování k násilnostem. Šéf Bílého domu po zrušení svého osobního účtu začal veřejnost oslovovat prostřednictvím vládního účtu, Twitter ale záhy jeho příspěvky mazal i odtud. Republikánská senátorka Lisa Murkowská vyzvala Trumpa, aby odstoupil z funkce.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 13:50|