TÉMA

Energošmejdi

Ceny energií padají pod vládní strop, znovu se vyrojili energošmejdi

Energie už je možné u všech velkých dodavatelů pořídit za ceny pod limitem určeným vládou. I když firmy vyžadují splnění různých podmínek. Znovu se ale objevují nepoctiví prodejci známí také jako energošmejdi. Energetický regulační úřad (ERÚ) před nimi opět varuje. Mnozí zprostředkovatelé zákazníky k nové smlouvě tlačí, říkají kontroloři.
22. 4. 2023|

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Změnu v boji s energošmejdy přinášejí nová pravidla. Zpřísňují podmínky pro zprostředkovatele

Od července začala platit nová pravidla zpřísňující podmínky podnikání s energiemi. Odborníci si od nich slibují účinnější boj s takzvanými energošmejdy. Celá agenda nově spadá pod Energetický regulační úřad (ERÚ). Každý, kdo má problém s prodejci energií, se tak bude nově obracet právě na tuto instituci. Až dosud to kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Už půl roku rovněž platí první část novely, díky které mohou zákazníci vypovědět bez sankcí smlouvu se zprostředkovatelem, poškození o této možnosti ale často netuší.
14. 7. 2022|

Vedení Prahy schválilo zákaz podomního prodeje energií. Umožňuje to novela zákona

V Praze bude od začátku března platit zákaz podomního prodeje energií. Nové nařízení, které reaguje na situaci na trhu po konci některých dodavatelů energií, schválili městští radní. Proti původnímu znění zákaz na základě došlých připomínek zahrnuje i prodej elektřiny či plynu na veřejných místech mimo obchodní prostory. Obce mohou prodej zakázat od ledna, umožnila to novela energetického zákona.
21. 2. 2022|

Praha chce nařízením zakázat podomní prodej energií, účinné má být už v únoru

Vedení Prahy připravuje nové nařízení, které by zakázalo podomní prodej s energiemi. Politici tak chtějí víc ochránit třeba starší lidi před případnými manipulacemi nebo nevýhodnými smlouvami. Novinku má v pondělí projednat rada hlavního města.
21. 1. 2022|

Energošmejdi pokračují v nekalých praktikách, upozornila inspekce

Zprostředkovatelé prodeje energií se dál dopouštějí nekalých praktik, uvedla v úterý Česká obchodní inspekce (ČOI). Její mluvčí Jiří Fröhlich oznámil, že během třetího čtvrtletí letošního roku za takové jednání pravomocně udělila pět pokut v celkové výši 700 tisíc korun. Počty sankcí a jejich výše podle něj zahrnují i pokuty za další porušení právních předpisů a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.
7. 12. 2021|

Energošmejdi se snaží zneužít situace bývalých klientů Bohemia Energy, varuje úřad

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachytil první stížnosti na takzvané energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek od společností ze skupiny Bohemia Energy. Spotřebitelům nabízí pomoc s výběrem nového dodavatele, jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů, upozornil mluvčí úřadu Michal Kebort. Podvodníci se podle něj vydávají například za pracovníky ERÚ a doporučují lidem konkrétní dodavatele energií, což úřad ze své podstaty dělat nesmí.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 20:04|

Dodavatelé energií budou muset zákazníky informovat o změnách ceny, schválili poslanci. Spoustu novel už ale projednat nestihnou

Dodavatelé energií budou muset informovat zákazníky adresně o změnách ceny. Novela energetického zákona, kterou schválili poslanci, má rozšířit ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků. Poslanci na své úterní schůzi také schválili, že centra duševního zdraví budou i další tři roky fungovat v nynější podobě. Stvrdili také bankovní novelu. Sněmovna ale i na poslední předvolební schůzi odmítla přednostně projednat uzákonění poměru učitelských platů k průměrné mzdě, což požadovala opozice. Hrozí tak, že novela nebude schválena vůbec.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 20:02|

Po zprostředkování změny dodavatele energií často hrozí sankce. Neplaťte ji, radí inspekce

Nekalé praktiky některých dodavatelů energií nabírají podle České obchodní inspekce (ČOI) na obrátkách, případů poškozených přibývá. Pokud lidé na zdánlivě levnější nabídku kývnou, nestačí se často totiž následně divit, jak nevýhodnou smlouvu uzavřeli. Navíc jim prodejci hrozí sankcemi, když změnu neuskuteční – a to přestože mají právo od smlouvy odstoupit. Nic v takovém případě neplaťte, vzkazuje Česká obchodní inspekce, dokud nepůjde o výzvu přímo od soudu.
4. 9. 2021|

Spotřebitelé se zřejmě dočkají lepší ochrany na trhu s energiemi, novelu schválili poslanci

Na trhu s energiemi mají být spotřebitelé lépe chráněni, změny přinese vládní novela energetického zákona, kterou schválila s některými úpravami sněmovna. Předloha zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Novelu ještě posoudí Senát. V pátek byla poslední sněmovní schůze před prázdninami, po nich bude do voleb už jen jedna řádná schůze. Na třetí čtení přitom čekají dvě desítky zákonů.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 20:59|

Energošmejdi to zkoušejí dál. ČOI však uděluje za nekalé praktiky vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce přiostřila v boji s nekalými obchodníky s energiemi. Rozdala už několik milionových pokut a další chystá. Zprostředkovatelé, kteří většinou slibují výhodnější energie, používají agresivní a podvodné praktiky. Cílí přitom převážně na seniory.
13. 12. 2020|