TÉMA

BISOP

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Při naočkování milionu nejstarších ubude úmrtí o 70 procent, spočítali čeští experti

Pokud Česká republika naočkuje milion nejstarších občanů, počet úmrtí na nemoc covid-19 se sníží o 70 procent. Při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou úmrtí o dalších 15 procent. Uvedlo to Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP.
11. 1. 2021|

Situace se nelepší tak rychle, jak by bylo potřeba, řekl Babiš. Podle Blatného jsou šance na uvolnění padesátiprocentní

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neklesají počty lidí nově nakažených koronavirem tak rychle, jak vláda doufala. Zdůraznil, že rozvolňovat opatření vyhlášená kvůli rychlému šíření nákazy v posledních týdnech je třeba s rozmyslem. Protiepidemický systém ale stále dává naději, že uvolnění přijde, jeho skóre zůstává na 57, tedy na třetím stupni rizika, při kterém by se mohly otevřít obchody a restaurace. Vzrostlo ale reprodukční číslo, je jen těsně pod jedničkou na 0,96.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 19:08|