TÉMA

Nemocnice Karviná-Ráj

Zájem o monoklonální protilátky roste. Pomáhají lidem ohroženým závažným průběhem covidu

Se stoupajícími počty lidí nakažených koronavirem se zvyšuje zájem o využití takzvaných monoklonálních protilátek, které dokážou zabránit závažnému průběhu onemocnění covid-19. Pacient ale musí splnit předepsaná kritéria a souhlasit s experimentální léčbou. Lékaři v ostravské fakultní (FNO) i karvinské nemocnici mají s protilátkami dobrou zkušenost, léčbu už nabízí velká část větších nemocnic.
2. 11. 2021|

Odměnou pro zdravotníky má být lázeňský pobyt. Hrozí, že se na všechny nedostane

Poukazy do lázní si letos pravděpodobně vybere jen malá část zdravotníků. Dostali voucher od státu jako poděkování za nasazení v době pandemie, lázně ale hlásí plné kapacity a vedení nemocnic nemůže uvolnit více zaměstnanců v jednom termínu.
1. 9. 2021|

Antigenní testy jsou vhodné pro širší použití, vyplývá z nové studie

Antigenní testy na covid-19 jsou pro širší použití vhodné. Ukázala to studie, která srovnávala metodu PCR právě s antigenními testy. Ty odhalí zejména lidi, kteří mají živý virus a mohou nakazit ostatní. U takových dosahují účinnosti až 90 procent. Mezi dostupnými typy testů se ale musí vybrat ty přesnější. Informace zazněly na čtvrteční tiskové konferenci ke studii srovnávající 1300 vzorků otestovaných laboratorní metodou PCR a rychlejšími antigenními testy. Studii připravila Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav v Ostravě.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 18:48|