TÉMA

Klidné město

Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.
20. 3. 2024|

Obce hledají cesty k energetické soběstačnosti. Nejčastěji přes fotovoltaiku

Stále víc obcí a měst se snaží o energetickou soběstačnost. Podle Sdružení místních samospráv se o vlastní zdroje zajímá už čtvrtina radnic. Rozšiřují například  plynové stanice, nejvíce ale využívají fotovoltaiku.
4. 7. 2022|

Referendum o parkovacích zónách v Říčanech je neplatné, hlasovalo málo lidí

Úterního referenda o parkovacích zónách v Říčanech se zúčastnila jen pětina voličů, je proto neplatné. K platnosti bylo zapotřebí alespoň pětatřicet procent. Většina z účastníků parkovací zóny odmítla, jejich hlasů však bylo málo. Rozhodnutí v místním referendu není závazné, vyplývá z informací na úřední desce města.
16. 2. 2022|

Krajský úřad zrušil dopravní opatření, které regulovalo parkování v Říčanech

Středočeský krajský úřad zrušil dopravní opatření v Říčanech u Prahy, jejichž součástí jsou parkovací zóny. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon, vyplývá z rozhodnutí na úřední desce kraje. Město se chce bránit u soudu. K dopravním regulacím v Říčanech se bude odpoledne konat referendum.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 11:34|

Říčanský starosta Kořen odstupuje kvůli kauze s byty, nesouhlasí s jejich prodejem za sto korun

Starosta Říčan u Prahy Vladimír Kořen (Klidné město) odstupuje mimo jiné kvůli kauze bytů na Komenského náměstí, které se mají převést za symbolickou stokorunu nájemníkům. Kořen s takovým postupem města nesouhlasí. Dalším důvodem je únava po deseti letech strávených ve funkci. Volba nového starosty bude 16. prosince, nástupcem se má stát dosavadní místostarosta David Michalička, řekl ve středu Kořen novinářům.
25. 11. 2020|