TÉMA

Evidence skutečných majitelů

Mimořádnou schůzi sněmovny kvůli DPP chtějí kromě opozice i Piráti. Tři novely by mohly pomoci odhalovat korupci

V reakci na kauzu kolem pražského dopravního podniku požaduje mimořádnou schůzi nejen sněmovní opozice, ale i vládní Piráti. Chtějí urychlit přijetí tří novel, které podle nich pomůžou odhalovat korupci. Jde o úpravu evidence skutečných majitelů a zákonů o střetu zájmů a přístupu k informacím.
24. 6. 2022|

Vláda schválila úpravu evidence skutečných majitelů. Řešila i ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny

Ministři ve středu navrhli novelu zákona, který by úřadům nařizoval i po skončení nouzového stavu vyčleňovat objekty pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Kabinet rovněž odsouhlasil úpravu fungování oddělených tříd pro ukrajinské uprchlíky v českých školách. Vláda schválila také úpravu zákona o evidenci skutečných majitelů.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:09|

Senát vyzval vládu, aby do tendru na dostavbu Dukovan nezařadila firmy z Ruska a Číny

Senát na návrh svého bezpečnostního výboru vyzval vládu, aby do tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany nezařazoval firmy z Ruska a Číny. Obě země vnímá jako rizikové. Horní komora chce dále také zakázat poskytování dotací firmám, pokud by v evidenci jejich skutečných majitelů byly nesrovnalosti. Senátoři dále rozhodli, že platy ústavních činitelů zůstanou příští rok na letošní úrovni, jak dříve schválila sněmovna. Přijali také usnesení, že vláda má Senátu předložit do konce roku vakcinační strategii a úpravy protiepidemických opatření, která by nahradila stávající plošná omezení. Další schůze Senátu se uskuteční 7. ledna.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 17:00|

Sněmovna vyškrtla z návrhu zákona o evidenci majitelů část, která mohla podle kritiků pomoci Babišovi

Sněmovna ve čtvrtek vyškrtla z vládního návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů ustanovení, které mohlo podle části opozice pomoci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o střet zájmů. Pasáž se týkala svěřenských fondů. Její vynětí prosadili lidovci hlasy 93 z 99 přítomných poslanců včetně zákonodárců ANO. Předloha, která vychází z evropské směrnice, nyní zamíří k posouzení senátorům.
19. 11. 2020|