TÉMA

Česká diabetologická společnost

VZP začne hradit diabetikům nutričního terapeuta

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne diabetikům od příštího roku hradit služby nutričních specialistů, po pacientech bude požadovat dodržování režimu. Informovali o tom zástupci pojišťovny. Služba bude určena především pacientům s nově diagnostikovaným diabetem druhého typu, obézním diabetikům nebo lidem, kterým byla nasazena injekční léčba. Cílem je snížit rizika vzniku komplikací a spotřebu léků.
6. 9. 2023|

Obezita je epidemie dnešní společnosti, shodli se odborníci. V Česku podle nich příliš nefunguje prevence

Výskyt obezity se v posledních třech letech výrazně zvýšil a stále se zvyšuje, uvedl v pořadu 90' ČT24 diabetolog a předseda České diabetologické společnosti Martin Haluzík. Dodal, že k tomu přispěla i epidemie covidu-19. Podle kardiochirurga Jiřího Malého jde o epidemii dnešní společnosti. Přednosta Kardiocentra IKEM Josef Kautzner podotkl, že lidé mají infarkty mnohem dříve, než by museli, často k tomu přispívají i kouřením.
29. 4. 2023|

Počet cukrovkářů roste. Osvětová kampaň k Světovému dni diabetu se letos přesunula do aplikace

Za posledních 35 let se ztrojnásobil počet diabetiků v populaci. Narůstá navíc počet nemocných ve středním věku. Jsou odhady, že v roce 2030 bude v České republice kolem jednoho a čtvrt milionu diabetiků nebo i více, řekl ČT předseda České diabetologické společnosti Jan Škrha. Nejlepší prevencí je přitom podle něj zdravý životní styl. Na to se snaží upozornit i akce každoročně konané k příležitosti Světového dne diabetu.
14. 11. 2020|