TÉMA

Marjorie Taylorová Greeneová

Sněmovna reprezentantů potrestala republikánku kvůli konspiracím i podpoře násilí, odvolala ji z výborů

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek odvolala ze dvou svých výborů republikánskou kongresmanku Marjorie Taylorovou Greeneovou. Podle agentury AP jde o bezprecedentní postih, který si zástupkyně státu Georgia podle většinových demokratů zasloužila za násilnou rétoriku z minulých let a za šíření konspiračních teorií včetně prvků hnutí QAnon. Vyloučení z výborů podpořilo také jedenáct republikánských kongresmanů.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 22:18|

Konspirátorka i kritička Trumpa. Trestu republikánů unikly obě kongresmanky

Kongresmanka Liz Cheneyová přestála hlasování republikánů v americké Sněmovně reprezentantů. Rozhodovali o jejím setrvání na třetím nejvyšším postu ve sněmovní stranické hierarchii poté, co v lednu podpořila ústavní žalobu proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, napsala stanice CNN. Republikáni také rozhodli, že nevyvodí důsledky z chování kongresmanky Marjorie Taylorové Greeneové, která šíří konspirace a nabádala k násilí.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 09:30|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|