TÉMA

Kašgar

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

V Číně přibývají pouze desítky nakažených, ostražitost však nepolevuje

Země, odkud se koronavirová nákaza rozšířila do celého světa, zvolila v boji proti epidemii cestu razantních opatření a plošného testování. Za čtvrtek bylo v Číně potvrzeno pouze 25 nových případů koronaviru, o den dřív to bylo 47. Tento údaj byl nejvyšším denním nárůstem za víc než dva měsíce.
31. 10. 2020|

Merkelová hájí celostátní karanténní opatření, Francouzi smí od pátku až na výjimky jen do školy a do práce

Německo muselo podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) přistoupit k rázným karanténním opatřením, neboť do několika týdnů by zdravotnický systém zahltili pacienti s koronavirem. Řekla to v projevu ve Spolkovém sněmu. Německo zavede od pondělí 2. listopadu do konce měsíce rozsáhlou karanténní uzávěru. Celoplošná karanténní opatření zavádí od pátku i Francie, Španělsko prodloužilo nouzový stav. Na čtvrteční videokonferenci se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie shodli na tom, že by Evropská komise měla zajistit spravedlivou distribuci vakcín, až budou k dispozici, řekl předseda Evropské rady Charles Michel.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:56|

V čínském městě se objevily desítky případů covidu bez příznaků, úřady otestují pět milionů lidí

Čína eviduje nejvyšší nárůst bezpříznakových případů koronaviru za několik měsíců – ve městě Kašgar jich testy odhalily 137. Úřady proto plánují otestovat několik milionů lidí. V zemi, ze které se covid-19 rozšířil do světa, se nicméně daří držet šíření onemocnění pod kontrolou. Například v Pekingu se už život vrátil téměř do normálu, vylíčila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
26. 10. 2020|