TÉMA

Sorbonna

Doporučujeme

Mars mohl být plný mikroskopického života, který se sám vyhubil, říká nová studie

Francouzští vědci v pondělí oznámili, že na Marsu v jeho dávné minulosti mohlo existovat prostředí, které bylo schopné vytvářet podzemní světy plné mikroskopických organismů. Pokud by ale tyto jednoduché formy života na Rudé planetě opravdu vznikly, změnily by atmosféru tak zásadně, že by vyvolaly marťanskou dobu ledovou a zanikly, tvrdí autoři studie.
12. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 15:41|

Archeologové objevili v Mexiku první dochovanou kánoi z doby říše Mayů

Archeologové objevili při vykopávkách v Mexiku přes tisíc let starou kánoi vyrobenou příslušníky mayské civilizace. Dřevěná loď dlouhá asi 1,6 metru se našla poblíž pozůstatků chrámového města Chichén Itzá na poloostrově Yucatán, a právě proto se zachovala prakticky nedotčená. Informovala o tom agentura Reuters.
1. 11. 2021|

Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.
16. 10. 2021|

Samuel Paty dostane nejvyšší státní vyznamenání, Macron slíbil ráznější postup proti radikálnímu islámu

Zavražděný francouzský učitel Samuel Paty bude in memoriam oceněn Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. V rozhovoru pro televizi BFMTV to oznámil ministr školství Jean-Michel Blanquer. Patyho památku v úterý uctili poslanci minutou ticha. V souvislosti s vyšetřováním činu je nyní ve vazbě 16 lidí. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil zintenzivnění akcí proti radikálnímu islámu a oznámil rozpuštění propalestinského uskupení Cheikh Yassine, které podle něj bylo do atentátu zapojeno.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 20:30|