TÉMA

Zdeněk Pištora

Část senátorů se obrátila na Ústavní soud. Vadí jim změna hlukových limitů

Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu vládní nařízení o úpravě hlukových limitů zejména v dopravě. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě spolek Koridor D8 a přijetí návrhu potvrdila mluvčí soudu. Jeho podání ohlásila před měsícem místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) v reakci na protesty obcí, které už nyní trápí nadměrná hluková zátěž z kamionové a železniční dopravy. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že úprava limitů hluku z dopravy se má týkat jen starších staveb, kde jsou vyčerpané jiné technické možnosti ochrany obyvatel.
17. 7. 2023|

Výnos z daně z nemovitosti může i po zvýšení zůstat celý obcím, jejich svaz nabídl, že by se vzdaly části jiných příjmů

Celý výnos z daně z nemovitosti by mohl zůstat obcím. Zjistila to Česká televize. Vláda sice v úsporném balíčku navrhla zdvojnásobit odvod a získat tím peníze pro státní rozpočet, zástupci samospráv ale navrhli ponechat celý výnos daně z nemovitosti obcím a za to by se vzdaly části výtěžku z příjmu lidí a firem. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je ochotný o tom debatovat.
25. 6. 2023|

Postoloprty koupily chátrající zámek, plánují v něm bydlení pro seniory i kanceláře úředníků

Končí spory kvůli chátrajícímu baroknímu zámku v Postoloprtech nedaleko Loun. Soud před dvěma roky odsoudil italského majitele za to, že se o památku ze 17. století nestaral. Teď od něj zámek Postoloprty koupily a v pondělí odpoledne dojde na předání klíčů.
18. 10. 2021|

Hamousová neuspěla, v obvodu Louny jdou do druhého kola Ivo Trešl a Vladimír Drápal

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Louny postoupili Ivo Trešl (STAN) a Vladimír Drápal (za ODS+TOP+KDU+KAN). Svůj hlas přišlo v prvním kole odevzdat 34,09 procenta voličů. V roce 2014 byla volební účast v prvním kole 38,55 procenta.
3. 10. 2020|