TÉMA

Tut.by

Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat

Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.
3. 11. 2021|

Bělorusko považuje televizi Belsat za extremistickou. Zablokovalo jí web i účty na sociálních sítích

Běloruský soud v úterý označil opoziční televizní kanál Belsat, který obsáhle informoval o demonstracích proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi po loňských volbách, za extremistický. Úřady podle agentury AP následně zablokovaly jeho webové stránky a všechny jeho účty na sociálních sítích v Bělorusku.
28. 7. 2021|

Bělorusko zakročilo proti protestům a médiím. Lukašenko podepsal zákony, jež je omezují

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko odsouhlasil změny v zákonech, které zpřísňují pravidla pro pořádání protestů a omezují práci žurnalistů. Novináři nově nesmějí informovat v reálném čase o nepovolených demonstracích. Právní norma také bez příslušného povolení zakazuje zveřejňovat výsledky průzkumů mínění, které se týkají společensko-politické situace.
25. 5. 2021|

Bělorusko zablokovalo tamní největší nezávislý zpravodajský web a provedlo razii v jeho redakci

Běloruské úřady zablokovaly činnost největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by. Zároveň finanční policie provedla razii v bytech několika jeho pracovníků, včetně zřizovatele, a v redakci tohoto média kritického vůči režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Informovaly o tom běloruské a ruské sdělovací prostředky.
18. 5. 2021|

Běloruská policie prohledala domy ochránců práv a žurnalistů, odvezla i šéfa novinářského sdružení

Běloruští policisté od úterního rána vykonávali domovní prohlídky u členů vedení nezávislého sdružení novinářů, ochránců lidských práv a žurnalistů v různých městech po celé zemi. Uvedl to nezávislý server Tut.by. Podle vyšetřovatelů bylo cílem prohlídek zjistit okolnosti financování protestů, které se od loňského léta snaží přimět autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka k odstoupení.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 21:03|

Běloruská média si stěžují na omezování ústavních svobod, chtějí konec útlaku

Běloruské sdružení novinářů a nestátní média ve společném prohlášení vyzvaly úřady, aby ukončily nátlak na server Tut.by a další nezávislá média, která informují o protestech proti režimu Alexandra Lukašenka po prezidentských volbách z 9. srpna považovaných opozicí nebo EU za zfalšované. Postup úřadů proti nezávislým médiím je podle prohlášení porušením svobody slova a tisku a omezuje přístup občanů k informacím, navzdory právům a svobodám zaručeným běloruskou ústavou.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 15:44|

Nezávislý běloruský server Tut.by přišel o status sdělovacího prostředku

Běloruské ministerstvo informací se rozhodlo pozastavit od 1. října na tři měsíce status internetového sdělovacího prostředku jednomu z nejsledovanějších nezávislých médií v zemi, portálu Tut.by. Tento zpravodajský web informuje o protestech proti běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi po prezidentských volbách z 9. srpna. Jeho reportérům a fotografům budou nyní při referování o událostech hrozit finanční postihy nebo i vězení.
29. 9. 2020|