TÉMA

Amy Coneyová Barrettová

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

Právní výbor doporučil Barrettovou do Nejvyššího soudu USA. Demokraté hlasování bojkotovali

Právní výbor amerického Senátu podle očekávání doporučil soudkyni Amy Conyovou Barrettovou na uvolněnou pozici v Nejvyšším soudu USA. Hlasování bojkotovali opoziční demokraté, kteří hlasitě protestují proti neobvykle rychlé snaze vládních republikánů dosadit soudkyni do funkce ještě před prezidentskými volbami. Poslední slovo ohledně jmenování soudkyně vysloví plénum Senátu již v pondělí a s největší pravděpodobností ji jako členku nejvyšší americké soudní instance potvrdí, napsala agentura AP.
22. 10. 2020|

Americký Senát posuzuje kandidátku na Nejvyšší soud. Trump vybral konzervativní křesťanku

Americký Senát rozhoduje o budoucnosti tamního Nejvyššího soudu. Tento týden zahájil slyšení se soudkyní Amy Coneyovou Barrettovou, kterou do funkce jmenoval Donald Trump, aby nahradila zesnulou Ruth Baderovou Ginsburgovou. Prezident ale narazil na odpor – pro některé je kandidátka příliš konzervativní, jiným vadí, že šéf Bílého domu nepočkal, až bude po listopadových volbách.
15. 10. 2020|

Mladá konzervativní právnička kandiduje do Nejvyššího soudu. Trump chce poměr 6:3

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou doživotní soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral konzervativní právničku Amy Coneyovou Barrettovou. Ta by měla nahradit liberální kolegyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, která zemřela minulý týden ve věku 87 let. Schválení konzervativní soudkyně Senátem by posílilo konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.
27. 9. 2020|