TÉMA

Michael Müller

Devátý listopad je světlý i temný, připomněl Steinmeier výročí pádu berlínské zdi i křišťálové noci

Být Němcem znamená nést si v srdci radost i slzy. Prohlásil to německý prezident Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti připomínky 9. listopadu. V tento den v roce 1918 byla v Německu vyhlášena republika, v roce 1938 nacisté rozpoutali protižidovský pogrom známý jako křišťálová noc a v roce 1989 padla berlínská zeď.
9. 11. 2021|

Před 60 lety začala růst berlínská zeď. Zničila sny i naděje a završila rozdělení světa, prohlásil Steinmeier

Německo si připomíná 60 let od výstavby berlínské zdi. Při pokusu o její překonání komunistický režim zabil nejméně 140 lidí. Ústřední vzpomínková akce se koná před kaplí Smíření v ulici Bernauer Strasse, kde je Památník berlínské zdi. S projevy vystoupil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Zdůraznil, že vzpomínky na zeď nesmí zůstat minulostí, neboť je připomínkou toho, že demokracie není samozřejmostí. Promluvil také berlínský starosta Michael Müller.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 13:28|

Spolkové země východního Německa nechtějí zastavení Nord Streamu 2 kvůli otravě Navalného

Šéfové vlád východoněmeckých spolkových zemí nechtějí kvůli případu otravy předáka ruské opozice Alexeje Navalného pozastavit projekt německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. Uvádí to podle informací deníku Bild závěr pátečního jednání představitelů zemí této části Německa. Přerušit dostavbu takřka dokončeného plynovodu v odvetě za otravu Navalného požaduje v Německu řada politiků. Kancléřka Angela Merkelová sice předem nevylučuje žádnou odpověď, diskutovat o konkrétních krocích zatím ale považuje za předčasné.
18. 9. 2020|