TÉMA

Tomsk

Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci. Letenky ze země rychle mizí

V reakci na vyhlášení částečné mobilizace v Rusku svolali aktivisté na středeční večer celonárodní protesty. Po celé zemi už večer zatkla policie víc než 1200 demonstrantů. Letenky ze země se po projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém svůj krok ohlásil, během dne zcela vyprodaly. Ruské aerolinie následně nařídily zastavit prodej letenek mužům ve věku od 18 do 65 let bez souhlasu ministerstva obrany.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 21:09|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území

Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.
22. 12. 2020|

Novičok se našel na lahvi z Navalného hotelového pokoje v Tomsku, oznámil jeho tým

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven nervově paralytickou látkou, jejíž stopy byly zjištěny na prázdné lahvi od vody z jeho hotelového pokoje v sibiřském městě Tomsk, oznámil jeho tým. Nebyl tedy zřejmě otráven na tamním letišti, jak se tým dosud domníval. Své podezření zveřejnil na sociálních sítích společně s videozáběry z Navalného hotelového pokoje, který jeho spolupracovníci prohledali hodinu poté, co se o kolapsu dozvěděli. Evropský parlament mezitím otravu odsoudil a obvinil Kreml.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 17:02|

Navalnyj už dýchá sám. O návratu do Ruska nepochybuje

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj na sociální síti zveřejnil svůj první snímek z berlínské kliniky Charité, kde se zotavuje z nedávné otravy. Muž odhalující rozkrádání státních peněz ruskými politiky byl podle západních expertů otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.
15. 9. 2020|