TÉMA

Jiří Wolker

Miloval věci, mlčenlivé soudruhy, a soudruzi jeho. Před sto lety zemřel básník Jiří Wolker

„Dosti Wolkera! Dostal se do čítanek. Dává se u maturit. Dohořela jeho buřičská ožehavost,“ zpochybňoval v roce 1925 text uveřejněný v revue Pásmo odkaz Jiřího Wolkera. Nedlouho po básníkově předčasné smrti, od níž 3. ledna 1924 uplynulo rovné století. Wolkerova tvorba se stala synonymem pro proletářskou poezii, byť v době, kdy by komunistická ideologie básníkovu představu už možná nenaplňovala, a přestože on svým původem proletářem příliš nebyl.
3. 1. 2024|

Vstoupil a po chvíli vládl. Kniha zbavuje „zuřivého reportéra“ Kische ideologického nánosu komunistů

Lidé na okraji společnosti, kriminalita a pražský noční život – to byly časté náměty textů „zuřivého reportéra“ Egona Erwina Kische. Pod názvem Říkaj mi Tonka Šibenice teď vyšel výběr z jeho děl v novém překladu. Kniha vznikla se záměrem zbavit tohoto autora ideologického nánosu komunistického režimu. S jejími autory hovořil Tadeáš Hlavinka.
19. 10. 2022|

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Skauting vylučuje totalitu. Před 70 lety komunisté rozdrtili Junáka, ten však vydržel dodnes

„Skauting vylučuje totalitu – totalita vylučuje skauting,“ prohlásil zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. V současnosti zažívají čeští skauti a skautky nejdelší éru svobodného působení v historii. V minulém století bylo hnutí zakázáno hned třikrát, nejprve nacisty a následně i komunisty. Právě před 70 lety, 13. září 1950, byl Junák komunistickými úřady poprvé rozpuštěn. Řada jeho členů se však opět zapojila do odboje a nesla skautský odkaz dál.
13. 9. 2020|