TÉMA

Tea Party

Pence chce do Bílého domu. V primárkách vyzve svého bývalého šéfa nebo floridského guvernéra

Bývalý americký viceprezident Mike Pence hodlá usilovat o republikánskou nominaci v příštím klání o Bílý dům. Podle agentury Reuters podal potřebné dokumenty u federální volební komise. Soupeřit v primárkách bude vedle svého někdejšího šéfa Donalda Trumpa také například s floridským guvernérem Ronem DeSantisem.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 22:00|

Wikipedie slaví dvacet let. Je milována, cenzurována a má i vlastní planetu

Wikipedii se přezdívá otevřená encyklopedie. Otevřená proto, že do ní může přispívat každý, a také proto, že nemá žádný konec. Její zakladatel Jimmy Wales doufá, že se jeho dílo jednou dostane „do stavu popsání všeho nabytého poznání“. Za dvacet let existence se Wikipedii povedlo mnohé, k popsání veškerých fenoménů má však ještě hodně daleko.
15. 1. 2021|

USA vrátily Kubu na seznam zemí podporujících terorismus, oznámil Pompeo

Spojené státy znovu zařadily komunistickou Kubu na seznam států, jež podporují terorismus. Jen několik dní před koncem svého mandátu to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kuba nařčení z podpory terorismu odmítá, napsala agentura AP. Pompeo činí před koncem mandátu i další významné kroky, například ohledně Jemenu nebo Číny.
11. 1. 2021|

„Křesťan, konzervativec a republikán“, přesně v tomto pořadí. Pence podruhé stojí za Trumpem v boji o Bílý dům

Stejně jako v předchozích volbách si Donald Trump i v těch současných za svoji pravou ruku zvolil Mikea Pence. Kandidát na viceprezidenta se snaží příliš nevyčnívat a často „hasí požáry“, které prezident napáchá svojí nekonvenční rétorikou. Američtí investigativní novináři Pence kritizují za jeho vazby na těžařské firmy a prosazování „nezelené ideologie“. Konzervativně laděný Pence je Trumpovou oporou a do jeho agendy přináší zkušenosti z vrcholné politiky. Předtím byl guvernérem Indiany a dlouholetým kongresmanem.
8. 10. 2020|