TÉMA

Virolog

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským

Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|

Čeští vědci přišli s novou metodou čtení DNA. Je až sedmnáctkrát rychlejší

Informace o nově nabytých schopnostech nebo dlouhodobých změnách v chování zvířat pomůže vědcům odhalit metoda četby DNA, kterou vyvinul český tým. Podobné drobnosti lze zkoumat při pohledu na genom živočichů, tedy kompletní genetickou informaci.
25. 11. 2022|

Náhodné výstřely v chaosu, kritizuje Richterová. Podle Vojtěcha vláda pandemii aktivně řeší

Vláda uvedla v pondělí několik novinek při postupu v rámci druhé vlny pandemie koronaviru. Chce například ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy tím, že sníží počet lidí, které bude hygiena při trasování kontaktovat. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci chytré karantény. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) věří, že mají situaci pod kontrolou, poslankyně Olga Richterová (Piráti) se však obává, že vláda podcenila letní přípravu a současné kroky jsou jen prázdná gesta. Diskutovali v pořadu Události, komentáře.
8. 9. 2020|