TÉMA

Starý Lískovec

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Ve dvou nových zastávkách staví vlaky na Brněnsku. Na Kroměřížsku změnila stanice po 130 letech název

Jednodušší cestování mají od neděle lidé z obcí západně od Brna. Můžou využít dvě nové zastávky – Brno-Starý Lískovec a Ostopovice. Na Kroměřížsku zase nese nové jméno zastávka Podhradní Lhota, kterou přitom jízdní řády dříve uváděly jako Rajnochovice.
13. 12. 2021|

Archeologové našli v Brně pravěkou vesnici. Stála na místě, kde se staví tramvajová trať

Odborníci z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP) našli při záchranném výzkumu ve Starém Lískovci v Brně okraj pravěkého sídliště. Informoval o tom vedoucí výzkumu Michal Přichystal. Průzkum předcházel vybudování budoucí konečné stanice tramvajové linky k Fakultní nemocnici Brno.
10. 11. 2020|

Brno musí přestavět nájezd u kampusu. Silnice vadí připravovanému prodloužení tramvajové trati

Brno bude muset změnit podobu křižovatky Jihlavská-Bítešská-Akademická v městské části Starý Lískovec. Jihozápadní nájezd, po kterém řidiči po sjezdu z dálnice D1 pokračují směrem k Ústřednímu hřbitovu, nahradí nový jihovýchodní. Současný nájezd vadí připravovanému prodloužení tramvaje k Osové a znehodnocuje cenné pozemky. O investičním záměru informoval radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).
3. 9. 2020|