TÉMA

Termíny

Za rezervaci termínu až tisíce korun. Ministerstvo chce zakročit proti praxi některých lékařů

Dlouhé čekací doby některé lékaře ponoukly k nabízení přednostních termínů těm, kteří za ně zaplatí. Nejčastěji k tomu přistupují specialisti, jako jsou ortopedi, oční, plicní lékaři nebo neurologové. Řada z nich zůstává v ordinacích i po běžných ordinačních hodinách. Podle České lékařské komory je to v pořádku, ministerstvo je ale proti a plánuje zpřísnit zákon o zdravotních službách.
12. 9. 2023|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Počty svateb jsou rekordní. Lidé dohánějí, co jim překazila pandemie

Češi dohánějí zrušené svatby z loňského roku. Zájem o ně je teď tak vysoký, že se konají i uprostřed týdne a kvůli pandemii často po několika odkladech. Pro svatebčany v případě účasti více než třiceti osob ale dál platí určitá omezení. Vyžadována je bezinfekčnost a v určitých situacích je třeba mít i zakrytá ústa.
1. 8. 2021|

Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 6. 2021|

Zeman vyhlásil termíny voleb pro lidi v karanténě. Budou hlasovat dříve než ostatní

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termíny podzimních senátních a krajských voleb pro lidi v karanténě. Na takzvaných volebních stanovištích budou volit ve středu 30. září, v druhém kole senátních voleb o týden později. V pobytových zařízeních sociálních a zdravotních služeb, která budou v karanténě, se volby budou konat ve čtvrtek 1. října, druhé kolo senátních voleb pak 8. října. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedou vlády.
26. 8. 2020|