TÉMA

Mombasa

Násilí spáchané během války za nezávislost je neomluvitelné, řekl britský král v Keni

Britský král Karel III. vyjádřil během návštěvy Keni nejhlubší lítost za „odpudivé a neospravedlnitelné násilné skutky“ z doby boje za nezávislost této africké země. Monarcha se ale neomluvil přímo za britský podíl na utrpení Keňanů, jak požadovali mnozí místní obyvatelé.
1. 11. 2023|

Počet obětí keňské hladovějící sekty stoupl na 109, většina jsou děti

Počet potvrzených obětí keňské sekty, jejíž členové hladověli, protože věřili, že se tak dostanou do nebe, vystoupil na sto devět. Většina obětí jsou děti a zemřelo také mnoho žen, mužů je minimum, uvedl v pátek podle agentury Reuters keňský ministr vnitra Kithure Kindiki. Někteří stoupenci sekty neumřeli hladem, dodal.
28. 4. 2023|

Lvi už jsou u dálnice. Divoká zvířata v Keni překračují hranice přírodních rezervací

Nairobi, hlavní město Keni, patří mezi rychle rostoucí metropole Afriky. Vážným problémem urbanistické expanze je zásah do přírody. Velké stavby jako dálnice, železnice nebo sídliště často kříží migrační cesty mnoha druhů zvěře. V důsledku toho se pochod žiraf, lvů nebo nosorožců k jejich přirozeným teritoriím značně komplikuje a při hledání cesty často překračují hranice měst. Nejsložitější je situace v oblasti kolem Nairobského národního parku, kde se nachází i hlavní železniční tah Mombasa–Nairobi. Zvířata zde pravidelně blokují dopravu nebo dochází k nebezpečným střetům s vlaky.
5. 8. 2020|