TÉMA

Yorkshire

Padesát kilo uhlí na zádech. V Anglii se utkali siláci při mistrovství světa

Už po jedenašedesáté o Velikonočním pondělí hostila anglická vesnice Gawthorpe v hrabství Yorkshire bizarní závod. Každý rok se v ní v tento svátek pořádá mistrovství světa v nošení uhlí. Zúčastnit se mohou podle pravidel děti, mládež, ženy, muži i veteráni. V hlavních kategoriích nosí závodníci umouněnou zátěž na vzdálenost přes jeden kilometr.
2. 4. 2024|

Lopatky větrných elektráren rostou tak rychle, že byznys kolem nestíhá, všímají si FT

Odborníci na větrnou energetiku se začali zabývat rychlým růstem délky lopatek u větrných elektráren. Vyzývají investory, aby brzdili a zaměřili se na větší standardizaci, píše list Financial Times (FT). Závod o stále delší lopatky může totiž způsobit více škody než užitku, protože dodavatelské řetězce nestíhají a objevují se otázky týkající se technických rizik a ziskovosti výrobců větrných turbín. Neustálé prodlužování lopatek je důsledkem toho, že výkon s ním rychle roste.
2. 9. 2023|

V anglickém Whittby se sešlo 1369 upírů. Vytvořili světový rekord

Ve čtvrtek uběhlo 125 let od vydání románu Drákula a právě v tento den padl i kuriózní rekord. Do Guinessovy knihy rekordů se zapsalo místo Whittby Abbey v anglickém Yorkshiru, kde se na jednom místě sešlo 1369 lidí v kostýmech upírů.
27. 5. 2022|

Na severu Anglie se nesmí setkávat lidé z různých domácností, část Francie znovu nasazuje roušky

Britská vláda zpřísnila na severu Anglie některá opatření zavedená v boji s šířením koronaviru. Nově se spolu nesmí setkávat lidé z různých domácností. Opatření se týkají zhruba čtyř milionů lidí v metropolitní oblasti Manchesteru a částí hrabství Yorkshire a Lancashire. Kvůli rostoucímu počtu nově nakažených zpřísňují opatření také ve Francii. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dal místním samosprávám možnost nařídit lokální povinné nošení roušek, čehož ihned využilo vedení regionu Hauts-de-France na severu země a nařídilo zakrývání obličeje ve městě Lille.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 16:09|