TÉMA

Muzeum Kroměřížska

„Pane kolego, pozor! Tady je to.“ Ostrostřelci z Kroměříže se trefovali do výjevů z města i mytologie

Osobnosti dějin, postavy z mytologie, výjevy z přírody i scenérie města. Historické terče kroměřížských ostrostřelců by klidně obstály i jako samostatné obrazy. I proto se je Muzeum Kroměřížska rozhodlo vystavit. Ze sedmi desítek maleb na dřevě, které zpestřovaly výcvik i soutěže ve střelbě, vybrali kurátoři ty nejvzácnější.
5. 1. 2023|

Archeologové zkoumají u Kroměříže pohřebiště germánského jezdectva z období markomanských válek

Archeologové zkoumají u Roštění na Kroměřížsku germánské žárové pohřebiště z druhé poloviny 2. století našeho letopočtu. Objevili zbraně, jezdecké ostruhy, šperky, součásti opasků či nástroje. Mohlo by podle nich jít o pohřebiště germánského jezdectva, zřejmě nejvýznamnější v celé střední Evropě.
29. 7. 2022|

Hospodářský dvůr v Rymicích ukáže, jak se kdysi pekl chléb. Oprava památky skončila po dvou letech

Hospodářský dvůr z 18. století v Rymicích na Kroměřížsku se dočkal obnovy. Muzeum Kroměřížska získalo díky investici ve výši 130 milionů korun moderní zázemí pro své bohaté sbírky i výzkum. Lidem ale nově nabídne i expozici, která přibližuje život předků. Například to, jakým způsobem připravovali chléb. Hospodářský dvůr i s novými expozicemi se má otevřít v polovině května.
21. 3. 2022|

Psí známka i setkání panovníků. Muzeum Kroměřížska v nové výstavě ukazuje historii města

Kroměříž v soukolí dějin. Tak se jmenuje nová stálá expozice, kterou připravilo Muzeum Kroměřížska. Představuje obyvatele i nejvýznamnější návštěvníky jednoho z nejbohatších moravských měst, a to včetně korunovaných hlav.
25. 7. 2020|